Pages

Friday, December 3, 2010

Sijil Tinggi Agama Malaysia - STAM.

alhamdulillah, segala yang ku lalui hari ini ke semuanya dapat di tempuhi dengan baik. pada paginya saya bersama mak dan adik perempuan, Angah ke Banting. Angah nak ke Sekolah Agama Menengah Tinggi Tunku Ampuan Rahimah(SAMTTAR) kerana hendak ambil borang pendaftaran asrama di sana. Angah ingin sambung belajar dalam aliran agama, Sijil Tinggi Agama Malaysia(STAM). dahulunya saya pun begitu tetapi setelah dapat tawaran ke IPGM, saya berfikir dengan sebaik-baiknya dan berbincang dengan keluarga. akhirnya, saya telah mengambil keputusan untuk ke IPGM dalam jurusan Pengajian Al-Quran & Islam. rugi juga bila di fikirkan kerana sudah hampir 3 bulan saya menduduki STAM dan hampir banyak ilmu yang telah didapati, namun semua yang berlaku mungkin ada hikmah di sebaliknya kan. alhamdulillah. :))

entri kali ini ingin saya kongsikan bersama apakah itu STAM. dalam tempoh 3 bulan di dalam sistem STAM ini, banyak juga yang telah dipelajari. segala kitab-kitab dan silibus yang digunakan ke semuanya berasal daripada Universiti Al-Azhar, Mesir. pertama kali melihat kitab-kitab tersebut, MasyaAllah. tebal-tebal sungguh namun tidaklah kesemuanya. antara kitab yang tebal dimana boleh menggerunkan para pelajarnya adalah Iqna'(Feqah) dan Nahu Sorof(Tatabahasa Arab). tapi, bukan kesemuanya pun yang perlu dipelajarinya. sebagai contoh subjek Feqah, hanya setengah kitab sahaja yang perlu dihafal dan dipelajari. setengahnya lagi kebanyakkan huraian yang ghalib sahaja. setakat ini hanya setahun sahaja tempoh yang perlu dilalui untuk menghabiskan STAM ini. disini, saya telah titipkan bersama pengenalan bagi mereka yang masih tercari-cari apakah itu STAM. harap ianya dapat membantu sedikit sebanyak bagi mereka yang ingin mengetahui lebih lanjut mengenainya.

SIJIL TINGGI AGAMA MALAYSIA (STAM)

Apa itu STAM?

Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) ialah satu peperiksaan yang mula diperkenalkan pada tahun 2000 hasil kerjasama antara Kementerian Pendidikan Malaysia dengan Al-Azhar Al-Sharif. Peperiksaan lisan dijadualkan akan bermula pada bulan Julai 2000 dan peperiksaan bertulis pada bulan November/Disember 2000.

STAM diperkenalkan untuk memastikan pelajar lepasan Sekolah Menengah Agama Negeri (SMAN) dan Sekolah Menengah Agama Rakyat (SMAR) melalui satu sistem pendidikan yang piawai dan diiktiraf di dalam dan di luar negara.

Mengapa STAM?

STAM juga diperkenalkan untuk memastikan pelajar Malaysia yang diterima masuk ke Universiti Al-Azhar dan universiti yang setaraf dengannya di dalam dan di luar negara, terdiri daripada mereka yang benar-benar berkualiti dan dapat memiliki ijazah dalam jangka masa yang paling singkat.

Kemasukkan pelajar Malaysia ke Universiti Al-Azhar kini dibuat melalui lebih kurang 26 jenis sijil yang dikeluarkan oleh kerajaan negeri dan pelbagai sekolah seperti Sijil Tinggi Ugama. STAM diperkenalkan agar sistem dan syarat kemasukan pelajar Malaysia ke Universiti Al-Azhar akan lebih selaras.

Bagaimana STAM wujud?

Bermula pada tahun 1997 persetujuan telah dicapai di antara pihak berwajib Mesir dan Malaysia untuk menyelaraskan sistem dan syarat kemasukan pelajar ke Universiti Al-Azhar.

Berikutan ini Kementerian Pendidikan telah berbincang dengan Al-Azhar Al-Sharif di Kaherah, Mesir pada 10 hingga 12 November 1998 dan persetujuan telah diperoleh tentang pelaksanaan dan sistem pensijilan peperiksaan tersebut.

Perkara ini juga telah dimaklumkan kepada Jemaah Menteri dalam mesyuaratnya pada 3 Mac 1999.
Lembaga Peperiksaan Malaysia telah dikenalpasti sebagai badan peperiksaan yang akan mengendalikan peperiksaan ini berdasarkan kurikulum Ma'ahad Bu'uth Al-Azhar.

Kurikulum

Kurikulum yang akan menjadi asas STAM ialah kurikulum Ma'ahad Bu'uth Al-Azhar yang telah dipersetujui antara Kementerian Pendidikan Malaysia dengan Al-Azhar Al-Sharif, Kaherah, Mesir dan digunapakai sekarang di SMAN dan SMAR di negara ini.

Kertas Soalan dan Cara Pengujian

13 mata pelajaran yang akan diuji dalam peperiksaan ini ialah seperti berikut:


Bil. Mata Pelajaran Bentuk Ujian
1 Hifz Al-Quran dan Tajwid Bertulis dan Lisan
2 Fiqh Bertulis
3 Tauhid Bertulis
4 Tafsir dan Ulumuhu Bertulis
5 Hadith dan Mustolah Bertulis dan Lisan
6 Mantiq Bertulis
7 Nahu Bertulis
8 Sarf Bertulis)
9 Insya' Bertulis
10 Adab dan Nusus Bertulis
11 Mutala'ah Lisan
12 Arud dan Qafiyah Bertulis
13 Balaghah Bertulis

Calon wajib mendaftar dan menduduki semua mata pelajaran di atas.

Pendaftaran Calon

Syarat pendaftaran calon untuk peperiksaan STAM ialah:
  • Telah mengikuti kurikulum Ma'ahad Bu'uth Al-Azhar
  • Telah menduduki peperiksaan SPM
Lembaga Peperiksaan akan mengeluarkan pekeliling pendaftaran dan buku Peraturan dan Panduan Peperiksaan STAM sekurang-kurangnya satu tahun lebih awal daripada tarikh peperiksaan dijadualkan. Pekeliling pendaftaran, buku Peraturan dan Panduan STAM serta borang pendaftaran akan diedarkan kepada calon melalui Jabatan Pendidikan Negeri. Adalah menjadi tanggungjawab semua Jabatan Pendidikan Negeri memastikan calon yang berminat dari negeri tersebut mendaftar sebelum tamat tempoh pendaftaran yang ditetapkan bagi membolehkan proses seterusnya tidak tergendala.

Pensijilan

Untuk STAM, seperti yang telah dipersetujui antara Kementerian Pendidikan Malaysia dengan Al-Azhar As-Sharif, Mesir, pangkat sijil dan peringkat mata pelajaran dilaporkan seperti berikut:


Peringkat Takrif
Mumtaz Cemerlang
Jayyid Jiddan Sangat Baik
Jayyid Baik
Maqbul Lulus
Rasib Gagal

Sijil akan dianugerahkan kepada calon yang mendapat sekurang -kurangnnya peringkat Maqbul bagi semua mata pelajaran. Calon yang berjaya mendapat sijil pangkat Maqbul diberi peluang untuk memperbaiki keputusan mana-mana mata pelajaran dalam masa tiga tahun.

Pengeluaran Keputusan

Berdasarkan Akta Pendidikan 1996, Peraturan-peraturan Pendidikan (Penilaian dan Peperiksaan) 1997, keputusan peperiksaan yang diumumkan oleh Pengarah Peperiksaan akan dikeluarkan dalam bentuk slip keputusan dan dihantar terus ke Jabatan Pendidikan Negeri untuk diedarkan kepada calon melalui pengetua sekolah jika calon sekolah dan terus kepada calon jika calon persendirian perseorangan. Piagam Pelanggan Lembaga Peperiksaan menetapkan keputusan hendaklah diumumkan kepada calon sekurang-kurangnya 3 bulan selepas tamat peperiksaan dan sijil dikeluarkan 6 bulan selepas tarikh pengumuman keputusan peperiksaan. Sijil untuk STAM akan dikeluarkan dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Arab.

Salinan Sijil dan Terjemahan Sijil

Sijil asal hanya dikeluarkan sekali sahaja. Mereka yang kehilangan sijil asal atau kerosakan sijil asal, salinan sijil tersebut boleh dipohon dari Lembaga Peperiksaan dengan mengisi borang tertentu.

Untuk peperiksaan STAM, sijil dikeluarkan dalam dua bahasa iaitu Bahasa Melayu dan Bahasa Arab. Walau bagaimanapun, sekiranya calon memerlukan sijil diterjemahkan ke Bahasa Inggeris, permohonan boleh dibuat kepada Lembaga Peperiksaan. Semua permohonan dikenakan bayaran yang telah ditetapkan dengan persetujuan Perbendaharaan Malaysia.

Kesimpulan

Peperiksaan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) akan dikendalikan mulai tahun 2000 secara berpusat di seluruh negara oleh Lembaga Peperiksaan Malaysia. Dengan demikian hanya satu peperiksaan berpusat sahaja akan digunakan sebagai kelayakan untuk permohonan masuk ke Universiti Al-Azhar dan pusat pengajian tinggi yang setaraf dengannya atau pusat pengajian tinggi yang menjalankan program kerjasama dengannya.

sumber: http://unitpep.tripod.com/stam.html

p/s: entri pertama yang tiada gambar, mungkin agak membosankan. harap maaf ya. :))

6 comments:

zumiela7 said...

skang graduan stam pown dh lebih feymes..x mcm dolu2..hehehe

free2 time, jwb tag nie erk..hehehe

http://zumiela7.blogspot.com/2010/12/gumiho-pun-kene-tag-jugak.html

Miftahul Faraha said...

betul 2, graduan STAM x mcm dulu2. skrg nie pun da meluas kerjaya/intake from STAM. cume kelemahannya skrg nie, kurg pendedahan mengenainya. :))

oh, aku da siap tag da. hehehe.

aman jamaluddin said...

boleh x,ana share kt blog ana?

Miftahul Faraha said...

maaf, ana lewat baca komen anta. boleh2. :))

meringue said...

Salam,

Sekadar ingin bertanya, ramaikah pelajar dewasa menduduki STAM? Dalam usia awal 30an?

Terima Kasih.

Muhammad Hanif said...

Assalamualikum,mcm mana ana nk dptkn borang permohonan STAM bg skola ustz..

Post a Comment